Muhasebe Sistemlerinin Uyumlaştırılmasında Dilin Önemi

Yazarlar

  • Osman Akın Mehmet Akif Ersoy University
  • Osman Kürşat Onat Mehmet Akif Ersoy University
  • Fatma Sema Özdoğan Mehmet Akif Ersoy University

DOI:

https://doi.org/10.17740/eas.econ.2016-MSEMP-82

Anahtar Kelimeler:

Uyumlaştırma- Standartlaştırma- Muhasebe-dil ilişkisi

Özet

Küreselleşmeyle birlikte ülkeler arasındaki sınırların kalkması dil, kültür, politika, ekonomi gibi alanlarda etkileşim yaşanmasına neden olmuştur. Sosyal ilişkilere bağlı olarak insanların günlük yaşamlarında kullandıkları dilde bir etkilenme olacağı gibi, ticari ve ekonomik ilişkilere bağlı olarak da meslek dilinde bir etkileşim yaşanabilir.
Her ülkenin hukuki yapısı, sosyal yapısı, ekonomik yapısı ve kültürel yapısı birbirinden farklıdır. Birbirinden farklı çalışma sistemlerini benimsemiş olmaları da bunun sonucudur. Ticari ilişkilerde gösterge niteliği taşıyan finansal tabloların analizinin her ülke için farklı bir anlam ifade etmesi yapılacak karşılaştırmaya engeldir. Karşılaştırma ve değerlendirmenin yapılamaması sonucunda da yatırımın gerçekleşmemesi muhtemeldir.
Ülkeler ekonomik faaliyetleri ölçmek ve değerlendirmek için kendilerine özgü muhasebe sistemleri geliştirip kullanmışlardır. Fakat bu durum, aynı değerlerin, her ülkede farklı sonuçlar doğurmasına neden olmuştur. Bu nedenle ilişkilerin devamı için muhasebe alanında değişikliklerin yapılması zorunlu hale gelmiştir (Usul ve Kıymık, 2010: 124).
Muhasebe sistemlerinin uyumlaştırılmasında dilin önemi, bu çalışmanın ana konusudur. Uyumlaştırma ve standartlaştırmanın gereği ve yapılan uyum çalışmaları izah edilmiştir. 

İndir

Yayınlanmış

2016-10-15

Sayı

Bölüm

Makaleler